5 mrt. 2019

Amstelveenz

CULINAIRE KUNSTENAAR

Hij werkte jaren als souschef in tweesterrenrestaurant Aan de Poel en als chef bij toprestaurant De Kersentuin in Amsterdam-Zuid. Toch had de 34-jarige Amstelvener Wessel Ruijmgaart een nóg grotere droom…‘Mijn eigen restaurant. Daar had ik alles voor over.’ En met succes: nog voor de zomer van 2018 opende hij - samen met zijn vrouw en vinoloog Latoya - restaurant AIM in Loosdrecht.

Kleine Wessel was nog maar een jaar of 9 toen hij voor zijn verjaardag een etentje bij La Rive (het restaurant van het Amstel Hotel) vroeg. ‘Ik vond koken en eten altijd al fascineren. Mijn vader had een Molukse vrouw. Als ik ’s ochtends opstond rook het in huis al naar uien en gember, dat fascineerde me Restaurant La Rive was in die tijd het summum. En het mooie…ik heb het etentje nog gekregen ook. Zat ik daar met m’n negen jaar’, vertelt hij lachend.

Basis
Wessel begon zijn carrière met het volgen van de Hotelschool in Amsterdam. En hoewel de meeste leerlingen tijdens het tussenuur in het park gingen hangen, zocht Wessel restaurants uit om te gaan lunchen en eten te proeven. ‘Ik moest de keuken in, dat wist ik zeker. En ben daarom gaan werken bij ‘Moeders Mooiste’ in De Pijp. Dat bestaat inmiddels niet meer, maar ik heb dáár echt leren knallen in de keuken. Van 500 broodjes maken tot mayo’s draaien. Hier ligt mijn basis.’
Toch zocht Wessel culinair meer. Hij wilde werken met mensen die het niet als bijbaan zagen. Hij heeft zich de jaren daarna hoger opgewerkt, wat uiteindelijk resulteerde in een functie als chef bij De Kersentuin.

Kriebelen
En hoewel hij in zijn culinaire carrière al grote stappen had gemaakt wilde Wessel meer. ‘Het kriebelde, daar ben ik altijd heel open over geweest. Ik wilde mijn eigen restaurant in Amsterdam.’
In oktober 2017 stopte hij om die reden bij De Kersentuin. ‘Ik kon het zoeken naar een eigen restaurant niet combineren met mijn werk als chef.’ En hoewel een restaurant in de hoofdstad zijn grote droom was is dat het uiteindelijk niet geworden. ‘We hebben ontzettend veel bekeken, maar hebben toch vaak nee moeten zeggen. Ik moest het meteen voelen en dat was in de meeste gevallen niet zo.’

Loosdrecht
Dat gevoel kreeg Wessel wel in Loosdrecht. ‘Ik werd gebeld door een oude bekende om eens langs te komen in zijn restaurant. En van het een kwam het ander. Hij wilde stoppen en ik wilde iets nieuws neerzetten. En had meteen zoiets van: ik zie het hier wel zitten. Nu mijn vrouw nog overtuigen.’
En ook dat lukte de Bovenkerker (die oorspronkelijk uit Bergen komt). ‘We konden aan de bak.’

AIM
En toen kwam het moeilijkste, vertelt Wessel met een zucht. ‘Een naam, dat is zo bepalend. Ik wilde het geen pastinaak, spruit of sjalot noemen. Het is een internationaal restaurant met een idem menu (die Wessel iedere 2 weken wisselt, red.). ‘Tijdens een van de vele brainstormsessies was ik het bedenken van een naam zo zat. Ik deed mijn oortjes in, luisterde naar mijn Spotify en hoorde op dat moment zulke fijne muziek. Ik keek op mijn scherm en las ‘AIM’ een Engelse artiest. AIM, dat was het.’
Wessel beschrijft AIM als een ontspannen restaurant. Waar je relaxt kunt genieten van heerlijke gerechten. ‘De drempel is laag, maar de kwaliteit van het eten hoog. Oja, had ik al iets over de locatie gezegd?’, gaat hij verder. ‘Aan de Loosdrechtse Plassen mét aanlegsteiger’, vertelt hij trots.

Dat het hard werken is, kan Wessel niet ontkennen. ‘En met een dochtertje van bijna drie bezorgt het me wel eens een hoop kopzorgen. Maar wow, mijn eigen restaurant… het geeft zo’n ultiem gevoel van vrijheid. Echt een droom!’